Akıllı telefonlar, bugünlerde herkesin gerçekten ihtiyaç duyduğu kadar hızlı, yani şimdi her şey pil ömrü gibi diğer yönlerle ilgili. Çip üreticileri ve yazılım satıcıları ürünlerini daha uzun pil ömrü için optimize etmelerine rağmen, basit gerçek şu ki telefonlarımızı hiç olmadığı kadar çok kullanıyoruz.
Oyun oynamak, video izlemek, sosyal medyada gezinmek, arkadaşlarla sohbet etmek, e-posta almak, randevuları yönetmek, varış noktalarına gitmek ve daha pek çok şeyi yaptığınız bir cihaza sahip olmak – muhtemelen gün boyu sürecek daha büyük ve daha yüksek çözünürlüklü ekranlarda imkansız gibi geliyor.
Şarj etme gelişiyor, daha hızlı ve daha kullanışlı, ancak telefon pillerinin kendileri artık dayanmıyor. Ancak, meyve suyunun her bir parçasını sıkmanıza yardımcı olmak için burada ve orada bazı ayarlamalar yapabilirsiniz ve birlikte, telefonunuzun sizin kadar uzun süre devam etmesine yardımcı olabilirler. Telefonunuzu kullanılamaz hale getirmeden akıllı telefonun pil ömrünü uzatmak için en iyi ipuçlarımızdan bazıları burada.
1. Telefonunuzun pilini nelerin kullandığını öğrenin
Zayıf pil ömrü sorunlarını çözebilmeniz için öncelikle pilin erken bitmesine neyin neden olduğunu bilmeniz gerekir.
Başlamak için iyi bir yer, uygulamalarınızın normal çalışıp çalışmadığına ilişkin bir sağlık raporu alacağınız Android’in Ayarlar > Pil menüsüdür. Arka planda herhangi bir şey büyük miktarda güç tüketiyorsa burada uyarılırsınız.
Pilinizi tam olarak ne kullandığını görmek için ekranın sağ üst köşesindeki üç noktaya dokunun ve Pil kullanımı’nı seçin. Hizmetlerin tam bir dökümünü ve mevcut kullanım modeline göre pilin nasıl bittiğini ve ne kadar süre kaldığını gösteren bir grafik göreceksiniz.
Pil menüsünde ayrıca bazı kullanışlı ekstra özelliklere de erişebilirsiniz. Varsayılan olarak muhtemelen %15’e ayarlanmış bir Pil Tasarrufu seçeneği bulacaksınız, ancak daha erken veya isteğe bağlı olarak başlamasını sağlamak için buna dokunabilirsiniz.
Pil Tasarrufu, bazı cihaz özelliklerini kapatacak ve bazı uygulama kullanımını kısıtlayacaktır ve bu özellikte, kullanımı etkilemeyecek şekilde yapabileceğiniz değişiklikler konusunda daha fazla endişe duyuyoruz. Öyleyse bunlardan bazılarına bakalım…
2. Uyarlanabilir Pili Açın
Ayarlar > Pil > Uyarlanabilir Pil bölümüne gidin ve Uyarlamalı Pili etkinleştirmek için düğmeyi kaydırın. Android Pastası’nın sunduğu bu özellik, sık kullanmadığınız uygulamaların arka planda aşırı miktarda güç tüketmesini engeller.
Bu seçeneğin hemen altında, varsayılan olarak boş olacak bir Kısıtlı Uygulama listesi bulunur. Seçtiğiniz herhangi bir uygulamayı bu listeye koyamazsınız; Bunun yerine, Uyarlanabilir Pil, arka planda çalışan uygulamaları izler ve aşırı miktarda enerji tüketiyorsa, davranışları konusunda sizi uyaran ve uygulamayı bu listeye eklemenizi öneren bir bildirim görürsünüz.
Açmanın bu kadar kullanışlı bir özellik olmasının bir nedeni, ilk etapta telefonunuzun neden gücünün azaldığını düşündüğünüzde anlaşılır. Satın almadan önce, donanımının ve işletim sisteminin enerji açısından verimli olduğundan emin olmak için sıkı testler yapılırdı. Ancak, onu eve götürdükten sonra, üreticinin onunla ne yaptığınız üzerinde hiçbir kontrolü yoktur ve pil üzerindeki yükün çoğu, indirdiğiniz üçüncü taraf uygulamalar ve güncellemelerden kaynaklanacaktır. Uyarlanabilir Pil, bu ekstralardan hangisinin tüm iyi çalışmalarını geri aldığını kontrol etmelerini sağlar ve sorunu çözmenize yardımcı olur.
3. Arka planda çalışan uygulamaları durdurun

Android Pie çalıştırmıyor olsanız ve Uyarlanabilir Pil’e erişiminiz olmasa bile, arka planda hangi uygulamaların çalıştığını kontrol edebilir ve çoklu görev menüsünde olması gerekmeyenleri kapatabilirsiniz. Android Pie’de buna erişmek için ekranın altından yukarı kaydırmanız yeterlidir; Android’in eski sürümlerinde, ana sayfa düğmesinin bir tarafında özel bir düğme görmelisiniz.
Bir uygulamayı zorla kapatmanın, yalnızca birkaç dakika sonra yeniden başlatmayacaksanız gerçekten yararlı olduğunu unutmayın, çünkü bu uygulamayı yeniden açmak için arka plan işlemlerini öldürerek tasarruf ettiğinden daha fazla güç kullanır.
4. Başlangıçta çalışan uygulamaları kapatın
Telefonunuzu ilk açtığınızda hangi uygulamaların başlatılacağını seçme özelliği henüz Android’de yerleşik bir özellik değildir, ancak MIUI gibi işletim sisteminin birçok özel sürümünde bulunur. Örneğin Mi 9’da Ayarlar’a gidin ve Uygulama Ayarları altında İzinler’i seçin. Otomatik Başlat’a dokunun, ardından listedeki hangi uygulamaların arka planda çalışmasını istediğinizi kontrol edin.
Burada sağduyunuzu kullanın, çünkü Ring Doorbell gibi uygulamalar, arka planda çalışmasına izin vermezseniz biri kapıda olduğunda size bildirimde bulunmaz.
5. Her Zaman Açık Ekranı Açın
Bir süredir akıllı telefonlarında her zaman açık ekranlar da dahil olmak üzere çeşitli telefon üreticileri görüyoruz, ancak Android’in en son sürümlerinde bu, Bakış görünümü olarak bilinen standart bir özellik. Özünde, kapalıyken telefon ekranında saat, tarih ve bildirim simgelerini görüntüler, bunu yapmak için minimum miktarda pil gücü kullanır, ancak aynı zamanda yeni bir telefonunuzun olup olmadığını görmek için ekranı sürekli olarak uyandırma ihtiyacını da azaltır. bildirim veya saati kontrol edin.
Bakış görünümünü Ayarlar > Ekran > Gelişmiş > Bakış görünümü > Bakışta görüntüleme süresi bölümünde bulabilirsiniz. Bu özelliği Her Zaman açık olarak ayarlamanızı öneririz.